Merevedési zavar

person Posted By: Benazor list In: Vény köteles termékek mellékhatásai On: comment Comment: 0 favorite Hit: 1694

Mi az a merevedési zavar és mik a problémák okai?

rnrnrnrnrnrn

Tünet-e vagy betegség a merevedési zavar?

rn

rnrnrnrnrnrn

Dr. Kardos Róbert: Az első intőjel

Tisztelt Urak! 

Gondolták volna, hogy ha nem tudnak teljesíteni az ágyban akkor valamilyen szívbetegségük kezdődik, vagy tönkrement az érrendszerük, netán cukorbetegek?!

Tisztelt Hölgyek!
Gondolták volna, hogy ha partnerük férfiassága alább hagyott annak lehet komoly szervi megbetegedés az oka?

A merevedési zavar az első intőjel lehet, az első figyelmeztetés, hogy valami baj van a szervezetben, és sürgősen fel kell keresni a szakorvost. A zavar hátterében 80%-ban szervi megbetegedés áll. A magas vérnyomás, a magas vérzsír-szint, az elhízás, a cukorbetegség, a túlzott mértékű dohányzás, mind szervi megbetegedést okoz azáltal, hogy a szervezet érrendszerét károsítja.

Kevés dolog növeli olyan mértékben a férfiak önbecsülést, mint a jó merevedési képesség. Ennek a képességnek az elvesztése nagy kudarc, ha nem az egyik legnagyobbik kudarc a férfi életében. A férfiak életminőségét meghatározó tényező, hogy bármikor képesek legyenek a minőségi szexuális életre. A zavartalan, harmonikus párkapcsolat megtartásához is nélkülözhetetlen a férfi szexuális teljesítő képességének megőrzése. Különböző magyar és nemzetközi felmérések alátámasztják, hogy a párkapcsolat megszakadásának egyik meghatározó oka lehet a férfi szexuális teljesítőképességének hiánya. Ennek ellenére a férfiak sokszor hónapokat esetleg éveket várnak, hogy spontán megoldódjon a problémájuk. Eközben szoronganak, szégyellik bevallani sikertelenségeiket. Sokszor még a feleségükkel, élettársukkal sem beszélnek róla. A bátortalanabb férfiak számára pedig léteznek olyan anonim információforrások, ahol az érintettek diszkréten kaphatnak választ kérdéseikre.

Sokszor egy egyszerű kivizsgálás fényt deríthet a társbetegségre (magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség), amelyeket ha időben felismerünk, megelőzhetjük a betegségek súlyosabb szövődményeinek kialakulását.

Merevedési zavarról beszélünk akkor, ha a férfi tartósan képtelen a szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésére, illetve a merevedés fenntartására.
A merevedési zavar különböző mértékű lehet:

- súlyos

- mérsékelt

- enyhe 

- nincs

Az Egyesült Államokban 34 millióra teszik a merevedési zavarban szenvedő férfiak számát, világszerte több mint 150 millió férfit érint ez a probléma. Hazai, 2002-ben elvégzett felmérések adatai alapján, Magyarországon 350.000 - 400.000 között lehet a merevedési zavarban szenvedő férfiak száma. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján végzett felmérés szerint az ott jelentkezett urológiai betegek között az e probléma előfordulása 77%-osnak bizonyult. A merevedési probléma jelentőségét gyakori előfordulása, párkapcsolati és magánéleti, valamint társadalmi-szociális kihatásai adják.


A merevedési zavar szervi okai leggyakraban:

- magas vérnyomás

- zsíranyagcsere zavarok

- cukorbetegség

Ma már tudjuk, hogy ezek a betegségek a szervezet teljes érrendszerét károsítják. Az erek elzáródása következtében minden szervünk kisebb nagyobb mértékben károsodik. A hímvesszőben elhelyezkedő, a merevedésért felelős erek átmerője kisebb, mint például a szív izomzatot ellátó artériáké. Ezért az érelmeszesedés korai stádiumában a hímvessző erei már akkor beszűkülnek, amikor a szív vérellátása még megfelelő. Így érthető, hogy a merevedési zavar akár 1-2 évvel megelőzheti a később kialakuló infarktust, szívizom elhalást.

Ugyan ilyen módon hat az erekre a cukorbetegség, amely ezen kívül az idegrendszert is károsítva tovább rontja a merevedési zavart. A hosszan fennálló cukorbetegség esetén igen gyakran találkozunk ilyen problémával. Nem ritka, hogy a merevedési zavarral jelentkező páciensnél a kivizsgálás során derül ki, hogy a cukorbetegség már évek óta fenn áll. Ilyen esetekben már számolni kell más szövődményekkel is pld. látászavar, vesekárosodás, stb.

A zsíranyagcsere zavara szintén károsíthatja a szervezet érrendszerét, így a hímvesszőben elhelyezkedő, a merevedés létrejöttében meghatározó jelentőségű artériákat. Nem kell ahhoz túlsúlyosnak lenni, hogy a vérben a triglicerid, a koleszterin szint magasra emelkedjen. Sokszor a normál testalkatú vagy éppen sovány pácienseknél is előfordul genetikai okokból zsíranyagcsere zavara. Ha valaki túlsúlyos, akkor nagyobb az esélye erre. Akár sovány, akár kövér, ha zsíranyagcsere zavar áll fenn akkor pár év alatt kialakulhat a merevedés zavara.

A merevedési zavar megelőzése, prevenciója érdekében ugyanúgy kell eljárnunk, mint ahogyan a szív-érrendszeri vagy anyagcserezavarok megelőzése érdekében tennénk. Keressük és ismerjük fel a rizikófaktorokat, ösztönözzük egészséges életmódváltásra a beteget, alkalmazzuk a gyógyszeres prevenció lehetőségeit a betegség megelőzésére.

A merevedési zavarok rizikó faktorai:

- túlzott alkoholfogyasztás

- mozgásszegény életmód

- túlsúly

- dohányzás

- stressz

- teljesítménykényszer

- depresszió

- párkapcsolati problémák

A merevedési zavar korszerű ellátását a családorvosok és a szakorvosok (belgyógyászok, kardiológusok, szexuál-pszichológusok, urológusok-andrológusok) együttműködése biztosíthatja. Az urológus, andrológus szakorvos nemcsak a merevedési zavar közvetlen kezelését végzi, hanem a kivizsgálás során törekszik megtalálni azokat az alapbetegségeket, melyek tüneteként jelentkezik a probléma. A vizsgálatok nem járnak kellemetlenséggel, gyorsan elvégezhetők. (vér, vizelet, fizikális vizsgálat, vérnyomásmérés stb.)

A célorientált kivizsgálás és kezelés során a szakorvosok nem végeznek bonyolult, fölösleges vizsgálatokat, hanem a merevedési zavar gyors, hatékony kezelésére koncentrálnak és csak azokat a vizsgálatokat végzik el, melyek segítenek az alapbetegségek felismerésében és a gyógyszeres kezeléshez (legtöbb esetben foszfodiészterázbénító gyógyszerek adása) felétlenül szükségesek. Kellemetlen, speciális tesztekre csak a betegek töredékénél van szükség. Ritkán más specialistához is tovább kell küldeni a pácienst.

Az urológus/andrológus szakorvos feladata az egyéb szexuális problémák tisztázása. Ilyen például: a libidó, a nemi vágy csökkenése, fájdalmas közösülés, korai magömlés, kóros ejakuláció vagy az orgazmus zavarai. Urológus/andrológus szakorvosi ellátást igényelnek természetesen azok a betegek is, akik a gyógyszeres (foszfodiészteráz-bénító) kezelésre nem reagálnak és invazív vagy műtéti kezelést igényelnek.

A foszfodiészterázbénító gyógyszerek megjelenése a merevedési zavar egyszerű, hatékony és biztonságos kezelését teszi lehetővé. Ezek alkalmazásával a páciensek elkerülhetik a szexuális kudarcot, megőrizhetik testi, lelki egészségüket. Életminőségüket nem rontja a kudarc élményekből fakadó szorongás, maga biztosságuk helyreállítása növeli munka és teherbíró képességüket.

Az új, korszerű megoldásoknak köszönhetően a potenciazavar ma már a legtöbb esetben hatékonyan kezelhető, sőt van olyan megoldás, amellyel a természetes szexuális élet lehetősége is biztosított, így az érintett pároknak nem kell lemondaniuk a szexuális életben oly fontos szerepet játszó intimitásról, meghittségről.

A rövid hatású készítmények felfedezését követően, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően ma már hozzáférhető az ún. hosszú hatástartamú készítmény.

Napjainkban kétféle hatásmechanizmusú szert ismerünk: a gyors hatásúak átlagosan fél óra alatt fejtik ki a hatásukat, és maximálisan 4-5 órán át képesek segíteni az erekció kialakulását. A hosszú hatástartamú gyógyszer azt jelenti, hogy szexuális stimulust követően akár 36 órán belül bármikor, spontán módon képes a kezelt férfi a merevedésre.

A megfelelő terápiát az orvos a pácienssel közösen alakítja. A páciens elmondja elvárásait, szexuális szokásait és a rendelkezésre álló hatékony, terápiás lehetőségek közül kiválasztják az adott esetben a legmegfelelőbbet. Több hazai és nemzetközi felmérés felhívta a figyelmet arra, hogy páciensek legfontosabb elvárása, hogy az együttlétük időpontját ne kelljen előre pontosan meghatározni. Akkor éljenek szexuális életet, amikor éppen kedvük van hozzá. Ne kelljen az órát figyelgetni, nehogy „kifussanak” az időből. A hosszú hatástartamú megoldás segítségével pl. nem fordulhat elő, hogy amire „odajut” a pár, elmúlik a hatás, ezzel az időkényszer okozta nyomás is megszűnik és újra természetes élményhez köthető a szexuális élet.

(forrás: Dr. Kardos Róbert)

Related by Tags

Hozzászólások

Leave your comment

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December